Geschiedenis

Onze muziekgroep startte als trommelkorps in 1979 onder leiding van toenmalig groepsleider, Patrick Van Mulders. Een repetitiejaar later forceerde Jan Jacobs, als Chiro-aspirant de aansluiting van de eerste blazers. Op een vijftal jaren slaagde een zeer gemotiveerde leidingsploeg erin om samen meerstemmige muziek aangeleerd te krijgen. Op Vlaamse zangfeesten, taptoes, trouwfeesten van oud-leiding en Chiro-optochten fungeerden wij met onze groep als waardig ambassadeur voor Chiro Hemo Opstal. Het aantal jonge mensen dat op die manier klaroen, trommel of jachthoorn heeft leren spelen, is ondertussen stevig opgelopen. Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van onze muziekkapel was het behalen van een eerste prijs op een jeugdkorpsenwedstrijd in Schoten.
Rond 1990 werd de muziekkapel een tijdje opgeschort tot een aantal jaren later onder impuls van Jan Jacobs en Steven Van Eycken de muziekkapel terug werd opgericht.

Momenteel zijn we met een 30-tal actieve leden. Door het groot aantal nieuwe inschrijvingen, heeft muziekkapel Chiro Hemo Opstal terug een stevige en jonge kern van muzikanten.  De gemiddelde leeftijd is zestien jaar; je mag hen dus gerust een jong korps noemen. En dat heeft duidelijk een invloed. Niet alleen op de algemene sfeer, maar ook op muzikaal vlak. Aangezien zij uit dezelfde kern zijn ontsproten als de oude garde, zal je waarschijnlijk een aantal marsen herkennen; maar de Muziekkapel zou de Muziekkapel niet zijn zonder hier en daar een verrassingselement of een mars in een modern jasje.

Anno 2019 zijn Tom Stallaert (muzikale -en choreografische aspect)  samen met Bram Stallaert en Joren Blommaert de sturende krachten achter onze muziekkapel.